dimecres, 6 de desembre de 2017

Oleat de Rosa Canina

Aquests dies de novembre, cap a migdia és gratificant, quan el sol escalfa, sortir a recollir els fruits dels rosers silvestres que podem trobar als prats alpins i a les feixes orientades al sud, prop de casa.


Ja portem varis dies que els matins són gebrats i veient com la pérdua progressiva de les fulles de les seves branques ens donen la senyal que els fruits ja deuen estar a punt i cal preparar el cistell per a fer recolecta; aranyoners, rosers i ginebrons ens proporcionen els seus fruits amb un gran ventall de propietats medicinals. Amb ells podem elaborar diversos preparats, licors, melmelades, oleats, infussions, ungüents i pomades.


De la llavor del rosers en podem extreure un oli molt preuat en cosmètica, l'oli que se n'extreu de les llavors de la Rosa rubiginosa és dels més preuats.
Molt sovint els rosers fan difícil la seva identificació doncs esdevenen molt polimòrfics i fan hibridacions. Per poder distingir si és Rosa rubiginosa cal tenir en compte la seva ubicació en alçada, de 1000-2000 metres és l'habitual, la seva flor rosada i al darrere les fulles hi presenten unes petitíssimes vesícules vermelloses que amb el tacte se'ns enganxen a la pell.


La seva floració per aquestes alçades, a Castellar de n'Hug comença cap el juny fins a setembre i el seu fruit el veurem format i madur cap a finals de novembre tot dependrà de les temperatures i les pluges anuals.
Els seus fruits contenen olis esencials, proteïnes, pectines, àcid cítric, àcid màlic i vitamina C 10 vegades més que qualsevol cítric. Cal tenir cura de les seves llavors i els pels urticans que les acompanyen, que en cas d'ingesta ens pot provocar irritació a la boca, intestins i si els manipulem amb els dits cal parar atenció a no fregar-nos els ulls.
Amb els fruits dels rosers podem preparar un senzill oleat que podrem utilitzar per a nodrir la pell durant l'hivern i la resta de l'any.
Netejarem els fruits amb aigua corrent, els deixarem assecar durant dos o tres dies en un espai, sec i assolellat, on no es pugui acumular la pols o més ràpid amb varis minuts en un deshidratador de fruita.A continuació en un pot de vidre esterilitzat hi col.loquem els fruits sencers i els cobrim amb oli d'ametlles, tambè ho podem fer amb oli d'oliva, d'argàn o qualsevol altre que us estimeu. Ho deixarem macerant a l'exterior, en un lloc segur, durant 40 dies al sol i serena però ho protegirem dels raigs del sol, que pugui rebre l'escalfor dels matins i la fredor de les nits. Ho podem obtenir més ràpid si escalfem al bany maria a foc molt lent durant dues hores i ho deixem refredar.
Un cop ho tenim ho filtrem i ho guardem en un envàs ambar o protegit de la llum.
Aquest Oleat afavoreix la regeneració cel.lular, dona elasticitat i hidratació a la pell. Indicat per a tot tipus de pell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada