dimecres, 23 d’agost de 2017

Sabó regenador de pròpolis

Aquests dies he estat preparant un sabó de pròpolis amb el pròpolis que m’han proporcionat les abelles que viuen a l’apiari de casa.
Després d'una entretinguda tarda extraient manualment el pròpolis de la reixeta he pogut obtenir una petita quantitat d'una intensa i agradable olor, mentre, s'anaven apropant a tafanejar algunes de les abelles que venen a visitar diàriament el jardí de casa.
El mot pròpolis d'origen grec significa "defensor/a de la ciutat". Antigues cultures, com grecs, romans, egipcis, inques, etc...  ja l'utilitzaven per als mateixos propòsits que avui dia utilitzem.
El pròpolis és una substancia resinosa i cérea, que les abelles elaboren barrejant amb saliva, cera i les partícules resinoses que obtenen de les segregacions que produeixen diversos vegetals principalment arbres (pins, avets, salzes, etc…) en les seves escorces i borrons. Ho solen fer tot l'any però amb més intensitat durant la tardor quan no disposen de nèctar i pol·len per a recol·lectar, tot pensant en la benvinguda de l'hivern.
Les abelles ho utilitzen principalment per protegir, desinfectar i consolidar l'estructura del rusc, per a tapar qualsevol indesitjable obertura que es pugui donar; de la visita de qualsevol animal que hagi quedat atrapat dins del rusc i acabi morint serà embalsamat i així evitar la seva descomposició.
Un eixam pot arribar a produir de 100 a 400 grams de pròpolis a l’any.
El pròpolis conté una amplia gama de substàncies beneficioses per a la salud i el benestar entre les quals hi han:
- Un nombrós ventall de flavonoides antioxidants
- Essències vegetals
- Àcids orgànics
- Vitamines A y B.
- Oligoelements (Fe, Cu, Mn)
Les propietats antisèptiques, antibiótiques, cicatritzants i antiinflamatories naturals del pròpolis li atorga un gran ventall d'usos en medicina, cosmètica, dietètica i nutrició.
Les seves propietats nutritives, regeneradores, hidratants i antisèptiques el fan aptes per a tot tipus de pell especialment per aquelles que pateixen algun tipus d'alteració.

Ha estat una experiència molt enriquidora i agradable que de ben segur tornaré a repetir si elles, les abelles, m'ho permeten amb l'ajuda dels arbres esclar. Ja veieu, que faríem sense aquests petits insectes i la vegetació que ens envolta!!!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada